De voorste kruisband bij honden

 

Voor de meeste mensen is de voorste kruisband geen volkomen vreemde term. Met name bij mensen die voetballen of die graag naar voetbal kijken is hij wel bekend. Een scheur in de voorste kruisband is namelijk een veel voorkomende blessure bij deze sport. Wat de meeste mensen alleen niet weten is dat het ook een veel voorkomende blessure is bij honden. In dit artikel zal ik je meer vertellen over de anatomie en functie van de voorste kruisband, de symptomen en behandeling van een gescheurde kruisband en tot slot het allerbelangrijkste: wat kun je zelf doen om een gescheurde kruisband te voorkomen.

 

 

 Op deze afbeelding is een doorsnede van de knie van een hond weergegeven, je kijkt hier vanaf de zijkant naar de knie. Je ziet hier het bovenbeen en het onderbeen met daartussen de beide kruisbanden. Nummer 15 is de achterste kruisband en nummer 16 is de voorste kruisband. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voor kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De achterste kruisband doet precies het tegenovergestelde, hij beperkt de achterwaartse verschuiving van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Er zitten natuurlijk nog veel meer banden rondom de knie welke niet zijn weergegeven op deze afbeelding. Alle kniebanden samen zorgen voor een stabiel gewricht in alle richtingen. De voorste kruisband is de voornaamste stabilisator van de voorwaartse beweging  van het onderbeen. Wanneer deze scheurt zal er te weinig stabiliteit meer zijn in de voorwaartse beweging van het onderbeen en zal de hond dus klachten krijgen.

Een gescheurde kruisband ontstaat vrijwel altijd door een trauma/kracht van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld komen door wilde spelletjes met lichaamscontact of veel plotselinge bewegingen. Enkele symptomen van een gescheurde kruisband kunnen zijn: plotseling manken, geen of weinig gewicht op de poot willen zetten en een zwelling van het kniegewricht. Als de kruisband volledig gescheurd is, heeft de eigenaar eigenlijk maar 1 optie: een operatie laten uitvoeren om de knie weer stabiel te maken. Zonder operatie zal in vrijwel alle gevallen de knie pijnlijk blijven en zal vroegtijdige artrose (slijtage in het gewricht) optreden.

 

Er zijn gelukkig ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op een gescheurde kruisband behoorlijk te verminderen. Het allerbelangrijkste is zorgen voor een goede functie van de quadriceps spier. Deze spier zit aan de voorzijde van het bovenbeen en speelt ook een grote rol in het stabiliseren van het kniegewricht. Een spier kan alleen goed functioneren als de aansturing vanuit de zenuwen optimaal is. Vanuit het ruggenmerg lopen zenuwen naar iedere spier om door te geven wat ze moeten doen. De aansturing van de quadriceps komt vanuit de onderrug. Een blokkade in de onderrug kan deze aansturing beïnvloeden en zorgen voor een verminderde functie van de quadriceps. Ook andere factoren zoals spanning in bindweefsel of orgaanproblemen kunnen de aansturing van de quadriceps beïnvloeden. In een ideale situatie vangt de quadriceps de meeste kracht op en vangt de kruisband de rest op. Als de quadriceps minder goed functioneert kan hij ook minder kracht opvangen, waardoor er dus meer kracht op de kruisband komt. Des te meer kracht er op de kruisband komt, des te groter de kans op scheuren. Zorg dus dat de aansturing van de quadriceps zo optimaal mogelijk blijft.

Daarnaast is het van belang dat de structuren in en rondom de knie een goede doorbloeding hebben. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden en dat de juiste bouwstoffen aangevoerd worden. Een slechte doorbloeding zorgt voor zwakker weefsel dat minder kracht op kan vangen en eerder scheurt.

Om de kruisbanden sterk te houden is goede voeding ook van belang, hiermee voorzie je de kruisbanden van de juiste bouwstoffen. Goede voeding zorgt voor sterk en taai weefsel dat goed in staat is flinke krachten op te vangen.

 

Wanneer je hond af en toe een preventieve check-up/behandeling krijgt door een osteopaat zal de aansturing en doorbloeding optimaal zijn. De quadriceps zal zijn werk (weer) goed kunnen doen en de kruisband zal zo sterk mogelijk blijven. Een osteopaat kan uiteraard nooit de garantie geven dat je hond daarna zijn kruisband nooit zal scheuren, maar de kans op scheuren wordt wel enorm verminderd met preventieve behandeling.

 

Bron afbeelding: Dyce, Textbook of veterinary anatomy, 2013.