Osteopathie is in principe voor elk paard of pony geschikt. Het maakt niet uit in welke tak van de paardensport u actief bent, osteopathie kan u helpen uw paard beter te laten presteren en de kans op blessures verkleinen. Ook voor recreatiepaarden of paarden die wellicht al met pensioen zijn kan osteopathie erg zinvol zijn.
Wanneer is het zinvol uw paard te laten behandelen met osteopathie?
Osteopathie kan ingezet worden bij een enorme verscheidenheid aan klachten. Hieronder zijn enkele voorbeelden genoemd, echter kan osteopathie bij vele andere klachten ook zinvol zijn. Als u twijfelt of osteopathie kan helpen bij de klachten van uw paard kunt u vrijblijvend contact opnemen.
Klachten waarbij osteopathie mogelijk kan helpen:
* Uitgezonderd zijn acute en zeer ernstige kreupelheden, dan is het verstandig eerst een afspraak te maken met uw dierenarts.
Is een preventieve behandeling zinvol?
Ja, een preventieve behandeling is erg zinvol. Ieder paard valt wel eens, struikelt of glijdt weg, kan vast hebben gelegen in de stal, een schop van een ander paard hebben gehad, is ergens tegenaan gelopen of heeft in het halster gehangen. Dit kan leiden tot blokkades in de wervelkolom of elders in het lichaam. Deze blokkades hoeven niet persé direct klachten te geven, maar dat wil niet zeggen dat een paard er geen last van heeft. 2x per jaar preventief behandelen met osteopathie voorkomt dat uw paard in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt zijn.
Wanneer is het verstandig nog even te wachten met een osteopathische behandeling?
In sommige gevallen is het beter nog even te wachten met behandelen of om helemaal niet te behandelen met osteopathie. Zoals hierboven reeds genoemd is het in het geval van acute of ernstige kreupelheden verstandig eerst een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de kreupelheid bekend is, kan in overleg wel worden besloten tot het behandelen met osteopathie. Als u twijfelt, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.
Het is beter de behandeling uit te stellen bij:
*Het is belangrijk dat eventuele kneuzingen en andere grote verwondingen eerst herstelt zijn alvorens te behandelen met osteopathie. In sommige gevallen is het in overleg mogelijk toch direct te behandelen, echter dit verschilt per paard. Mocht u twijfelen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.
Soms kom ik tijdens mijn onderzoek dingen tegen waarbij het belangrijk is dat het paard eerst door een dierenarts wordt nagekeken. Om goed in te kunnen schatten of dit nodig is, is het van belang om bij aanvang van het onderzoek eventuele gebruikte medicatie en voorgaande blessures te vermelden.
De behandeling
Alvorens de behandeling te starten zal ik u als eigenaar enkele vragen stellen met betrekking tot uw paard en zijn klachten. Vervolgens onderzoek en voel ik het hele lichaam van het paard om te zien waar beperkingen zitten. Naar aanleiding van de beperkingen die ik heb gevonden tijdens het lichamelijk onderzoek start ik een behandeling. De behandeling is veelal een combinatie van manipulaties van de wervelkolom (en indien nodig ook van andere gewrichten), bindweefseltechnieken en indien van toepassing technieken ter beïnvloeding van de organen of craniosacrale technieken. Tijdens een behandeling gebruik ik alleen mijn handen, er komen dus geen hamers aan te pas. Een behandeling duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de klachten en de mate waarin het paard de behandeling toelaat. Desgewenst kan ik ook een advies geven over het gebruikte tuigage, voeding en huisvesting in relatie tot de klachten van uw paard.
Wanneer u een afspraak heeft voor een osteopathische behandeling zijn een aantal zaken van belang:
Na de behandeling
Voor een optimaal effect van de behandeling is het van belang dat het paard rust krijgt na de behandeling. Dit houdt in dat er een aantal dagen na een behandeling niet gereden of gelongeerd mag worden. Tijdens deze rustperiode kan het lichaam herstellen van de behandeling en kan het de vrijgekomen afvalstoffen afvoeren. Voor de afvoer van afvalstoffen is het van belang dat het paard wel voldoende beweging krijgt. Deze beweging bestaat bij voorkeur uit veel weidegang/paddock en als aanvulling hierop is stappen aan de hand mogelijk. Het aantal dagen dat een paard rust nodig heeft is afhankelijk van enkele factoren, waaronder: de ernst van de klachten, de leeftijd en de algehele conditie/fitheid van het paard. Aan het eind van iedere behandeling krijgt u een persoonlijk advies over hoelang uw paard rust nodig heeft en over het rustig opbouwen/hervatten van de training.